Tekst groter?

Bezoek aan partnergemeente Martin, Slowakije

 

Van donderdag 25 tot en met maandag 29 april zijn we met een groep van zestien mensen uit de Protestantse Gemeente Hoogeveen op bezoek geweest bij onze Evangelisch Lutherse partnergemeente in Martin in Slowakije.

Met elkaar hebben we een paar prachtige dagen mogen beleven. We hebben verschillende kerken bezocht en mooie tochten gemaakt in de omgeving van Martin. Mooie gesprekken zijn gevoerd over het geloof en we hebben veel samen gezongen. Het was fantastisch om te ervaren dat taal totaal geen barrière meer is wanneer je samen het geloof beleeft. Een aantal van ons is mee geweest naar een project in het zigeunerkamp in Martin. De zigeuners wonen op een stuk terrein naast de gemeentelijke vuilstort. Het speelveld voor de kinderen ligt aan de voet van de helling van de vuilnisbelt. U kunt zich misschien voorstellen wanneer je als gemeenschap letterlijk bij het vuilnis gezet wordt, je je ook als uitschot gaat voelen en soms zelfs gedragen.

Vanuit de Evangelisch Lutherse school in Martin gaat een groep jongeren elke vrijdagmiddag naar het zigeunerkamp om met de kinderen te spelen, te zingen, hen te helpen met huiswerk of om laagdrempelig bijbelonderwijs te geven. Dit allemaal zodat de kinderen het gevoel krijgen dat ze net zo goed meetellen in deze maatschappij en dat ze gaan inzien dat er ook een toekomst voor hen kan zijn buiten het kamp. Het was moeilijk om te zien hoe deze kinderen tegelijk hunkeren naar onze aandacht maar je ook gelijk weer afstoten. Het was een ervaring die diepe indruk heeft gemaakt.

Ook hebben we mee mogen doen met de Bijbelstudie tijdens de jongerenmeeting. In kleine groepjes hebben we een paar Bijbelverzen besproken, gereflecteerd op ons eigen leven en naar handvatten gezocht hoe we ons nog verder kunnen ontwikkelen in het geloof. Het was inspirerend om te zien dat jongeren van 16 jaar vol passie kunnen vertellen over hun leven met God.

Het was een reis die we niet zullen vergeten. Op deze manier met elkaar gemeente van God zijn is iets waarvoor we alleen maar heel erg dankbaar kunnen zijn. Door de gesprekken met elkaar aan te blijven gaan, zowel generatie als landsgrens overschrijdend, hopen we nog lange tijd van elkaar te mogen leren.

Namens de Martin-reizigers, Dianne Jansen

| in Homepagina.