Tekst groter?

van de Goede Herderpastor

 

(update 13-01-22)

Pastor in de wijken A (=1, 2 en 3) en E (=10 en /1)

Soms krijg ik vragen over mijn werk. Waarom ik mij pastor noem, of waarom ik een toga draag. Wat is eigenlijk een kerkelijk werker? Daarover schrijf ik in het wijknieuws van de Vredehorst (Pwg de Weide).

Muziek

Ik studeerde theologie in Utrecht en ons derde jaar was net begonnen. Toen wij ons op woensdag 11 september 2001 in het lokaal verzamelden voor de colleges spraken we over niets anders… er was iets heel ergs gebeurd en we wisten het fijne er nog niet van. Het bleek later de aanslag op Twin Towers te zijn die een onuitwisbare indruk had achtergelaten. En tot op de dag van vandaag van invloed is.

Wij hadden als studenten de gewoonte om de lessen samen te beginnen — met een gedicht, tekst of wat ook maar. Om beurten verzorgden wij dit moment. Die woensdag had ik de beurt en ik had iets voorbereid om te lezen. Maar wij waren zo zeer van slag en ontdaan dat ik voelde dat dat totaal niet paste. Wat moest je met woorden of mooie zinnen? Leeg en koud voelde het.

En ineens herinnerde ik me dat ik een cd bij me had die ik in een ander college wilde laten zien en horen. Het was zulke bijzondere muziek dat ik dat wilde delen. Het was de cd ‘Misa Criolla’ van componist Ariel Ramirez, uitgevoerd doorMercedes Sosa. Een cd waarop de Argentijnse mis wordt gezongen en gemusiceerd. Het Kyrië daarin is zo ongelofelijk intens, dat je tot in je botten de roep om ontferming voelt. Ik stak een kaars aan en we luisterden naar deze muziek. Een onvergetelijk moment waar we het later nog over hadden met elkaar en wat ik mij nu nog zomaar voor de geest kan halen. Zodra je de eerste tonen van de bijzondere muziek en haar unieke stem hoort, word je als het ware meegevoerd op een golf van compassie, overgave en een totaalgevoel van verbinding. Als een roep uit de diepte — God, dit is onbevattelijk, wij weten niets meer te zeggen, dit kunnen we alleen maar aan U overlaten, wees erbij!’

Heer ontferm U, Christus ontferm U.

Señor ten piedad de nosotros.

Cristo ten piedad de nosotros.

Dit Kyrië is één van mijn favorieten. De cd is nog steeds te koop, van harte aanbevolen!

Dank voor alle goede wensen via een kaartje, mail of appje. Graag wens ik u een gezegend nieuw jaar. Tot slot, ook in het

kader van muziek, couplet 18 van lied 737. Het verlangen of de gedachte dat er in het ‘hierna’ muziek niet zal ontbreken. Hartelijke groet.

En Luther zingt er als een zwaan en Bach, de grote Bach, die mag de maat der engelen slaan de lieve lange dag.

 

pastor Dineke

 

 

| in Homepagina.