Tekst groter?

van de Goede Herderpastor

 

(update 24-06-22)

Pastor in de wijken A (=1, 2 en 3) en E (=10 en 11)

In de ban van de Ararat

Een paar weken geleden deed ik mezelf weer eens een plezier: ik bezocht in het Drents Museum de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat, schatten uit het oude Armenië’. Voor ons is de Ararat onlosmakelijk verbonden met het verhaal van Noach. De ark strandt immers op de berg Ararat. Heel veel verder gaat onze kennis niet.

De Ararat ligt niet méér op Armeens grondgebied, maar in Turkije. De berg is echter onlosmakelijk verbonden met de Armeense identiteit en oorsprong. Voor Armeniërs is de berg Ararat heilig en een nationaal symbool. Eeuwenlang zijn vele Armeniërs geboren en gestorven rond deze berg. De spirituele band met dit gebied vind je terug in legenden uit de Oudheid. Zo versloeg de Armeense stamvader Hayk, zijn kwaadaardige vijand Bel vlak bij de Ararat. De naam Hayk leeft voort in Armenië. De Armeniërs noemen hun land dan ook Hayastan en zichzelf Hay. In de Bijbel is niet Hayk, maar Noach de Armeense stamvader. Hayk is zijn achter-achterkleinzoon.

Schatten uit het Oude Armenië `Tegen het decor van de machtige tweekoppige berg Ararat neemt de tentoonstelling je mee op een reis door de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië. ‘Aan de hand van 160 kostbare archeologische voorwerpen, die voor een groot deel nog nooit in Nederland zijn geweest, ontdek je de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië’, aldus de aankondiging. Over wat het topstuk van een tentoonstelling is kun je discussiëren. In de flyer geeft men aan dat één van die topstukken een reliek is met een houtfragment van de Ark van Noach. Zie de afbeelding.

 

Voor mij is de figurine van aardewerk een pronkstuk. Omdat het zo ongelofelijk oud is, ca. 3000 voor Chr. En omdat het voor mij iets verbeeldt van voor christelijke tijden. Waarin men zich verbonden wist met vruchtbaarheid, aarde, leven, dood en wedergeboorte. Zin in een uitstapje in de vakantie? Dan is deze tentoonstelling zeer de moeite waard!

Ontvang dan een hartelijke groet van pastor Dineke van Oort.

| in Homepagina.